Фарбуємо крашанки без хімії! Натуральні барвники

26.03.2017

Фарбуємо крашанки без хімії! Натуральні барвники

Незадовго одне з найсвітліших свят у році – Великдень. І звичайно як же без крашанок. Нині є чимало барвників, які надають фантастичного забарвлення яєчкам. Та чи все це є безпечно!? Пропонуємо вашій увазі декілька варіантів як підготувати крашанки за допомогою натуральних фарбників. Можливо, вони не будуть такі яскраві, насичені, проте точно – безпечні!

 № 1.

Фарбування крашанок
Цибулинням фарбували яйця споконвіку. Адже цибулиння не просто дешевий барвник, а й потужний бактерицидний і протимікробний засіб. Чим більше лушпиння в розчині, тим красивіше і яскравіше колір яєць.

№ 2.

Фарбування крашанокСуха кропива або шпинат забарвлюють яйця в світло-зелений колір. Пачки сухої кропиви з аптеки або пакета замороженого шпинату буде достатньо на 3/4 літри води.

№ 3.

Фарбування крашанокЧервоноголова капуста при варінні дає насичений фіолетовий колір, а шкаралупа білих яєць з її допомогою стає блакитною. На 3/4 літри води знадобиться 0,5 кг капусти.

№ 4.

Фарбування крашанокДля фарбування яєць в красивий оранжево-жовтий колір стане в нагоді куркума або шафран. Пропорції такі: 1 пакетик – на 2 літри води.

№ 5.

Фарбування крашанокКава забарвлює яйця в світло-коричневий колір ( практично в такій же, як і натуральні коричневі яйця). Щоб “не переводити” мелену каву, для цих цілей підійде розчинна. На літр води достатньо 6 ложок порошку.

№ 6.

Фарбування крашанокЧорна смородина, полуниця, малина, журавлина, калина, чорниця – кожної з цих ягід можна надати шкаралупі яйця відтінок від ніжно-рожевого до бузкового. Але технологія фарбування – інша: шкаралупу готового вареного яйця натріть свіжої або розмороженої ягодою. Промокніть надлишки ягідного соку серветкою і залиште яйце на просушування.

№ 7.

Фарбування крашанокЗдавалося б, буряк повинен пофарбувати яйця в красивий рожевий колір, адже він завжди фарбує пальці і залишає рожеві сліди на тканині. На жаль! З його допомогою яйце стане хіба що мармурово-коричневим.

Спосіб фарбування такий: готове варене яйце обваляйте в натертої на дрібній тертці свіжому буряку. Після цього протріть серветкою і дайте висохнути. Якщо з трьох коренеплодів попередньо віджати сік і додати в нього 1/2 чайної ложки 9 – процентного оцту, шкаралупа придбає однорідний рожево -коричневий відтінок.

 

Джерело: www.tvorilka.in.ua

, , переглядів: 854

Останні новини від OGO.ua


Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *