Кутя на Різдво: Топ-5 рецептів смачної куті

05.01.2020

Кутя на Різдво: Топ-5 рецептів смачної куті

Кутя – традиційна ритуальна страва новорічно-різдвяного циклу.

Готується тричі: на Святий Вечір – Багата кутя, перед  Старим Новим Роком – Щедра кутя й у переддень Водохреща – Голодна кутя.

Сайт “Маленькі рівняни” підготував смачні рецепти різдвяної страви. Обирайте самі!

Класичний рецепт куті

Пшениця – 350 г;
Мак – 50-100 г;
Мед – 2-3 ст. л.;
Горіхи волоські – 100 г;
Родзинки – 100 г;
Курага – 100 г.

Спосіб приготування:

Для початку потрібно пшеницю помити і замочити зерна у воді на 2-3 години. Вариться пшениця на середньому вогні протягом 2-3 годин, щоб вона стала м’якою, але при цьому сильно не розварилася. Мак залити окропом на півгодини. Потім воду потрібно злити, мак розтерти до появи “макового молочка” (залишки води від запарювання біліють). До пшениці додається кілька ложок меду. Родзинки і курагу залити теплою водою і дати сухофруктам трохи розмокнути. Горіхи слід очистити і підсушити в духовці або підсмажити на сковорідці, а потім подрібнити. До пшениці додається мак, горіхи і родзинки. Всі інгредієнти потрібно перемішати і додати за бажанням трохи кураги та узвар.

Кутя з пшениці з горіхами

350 гр – пшениці,

100 гр – волоські горіхи,

мак – у пропорціях 2:1:1Родзинки – 50 г,

Мед – 100 г.

Спосіб приготування:

Промити пшеницю та замочити на 2 години. Після цього варити на невеликому вогні до повної готовності 2-3 години. Промити мак, залити коропом на півгодини, перемолоти кілька разів у блендері чи у м’ясорубці. Подрібнити та підсмажити горіхи. Родзинки залити окропом, а мед розбавити водою чи вершками. Змішати всі компоненти та смакувати.

Кутя з шоколадом і халвою

Пшениця – 200 г;

Родзинки – 50 г;

Волоські горіхи – 50 г;

Мак – 20 г;

Халва – 50 г;

Чорний шоколад – 50 г;

Узвар та мед – за смаком

Спосіб приготування:

Добре промити пшеницю, залити окропом на варити до повної готовності. Шоколад, горіхи та халву нарізати дрібними шматочками. Охолодити крупу та додати до неї всі інгредієнти. Можна додати узвар, щоб створити потрібну вам консистенцію.

Кутя різдвяна з перловки

Перлова крупа – 200 г;

Волоські горіхи – 50 г;

Родзинки – 50 г;

Мак – 150 г;

Вершки – 1/2 склянки;

Цукор та мед – за смаком.

Спосіб приготування:

Крупу промити, залити водою  та варити до готовності. Остудити. Мак залити окропом та варити до такого стану, щоб можна було легко розтирати. Готовий пропустити через блендер чи м’ясорубку. Ізюм залити окропом, горіхи подрібнити. Змішати всі інгредієнти.

Кутя з родзинками і горіхами в духовці

2 склянки пшениці;

1 склянка маку;

1/2 склянки цукру;

3 ст.л. меду;

дрібка солі; родзинки; грецькі горіхи

Спосіб приготування:

Чотири склянки води довести до кипіння. Додати пшеницю і знову закип’ятити. Відкинути пшеницю на друшляк, промити холодною водою. Викласти в чавунець, залити водою (на два пальці вище рівня пшениці), додати сіль і довести до кипіння. Накрити щільно кришкою і поставити до духовки, розігрітої до 160 °С. Через 30 хвилин вимкнути вогонь і залишити в теплій духовці ще на 1,5-2 години, поки вся вода не вбереться. Мак промити і залити окропом на 2-3 години. Потовкти у ступці (або розтерти в блендері), поки не з’явиться “молочко”. Важливо добре розтерти мак, щоб він став м’яким. Всипати цукор і перетерти ще раз.Додати мак і мед до пшениці, добре перемішати. Всипати розпарені родзинки і подрібнені волоські горіхи.

 

переглядів: 127


Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *