Рецепт класичної української куті

06.01.2018

Кутя – це головний атрибут різдвяного столу. Кожна господиня її готує по своєму, зважаючи на вподобання своєї родини. Але з кутею майже як з борщем, якщо готуватимуть дві жінки з однакових інгредієнтів, та по одному рецепту, смак страви буде різний.

рецепт куті

Варіацій приготування куті є безліч, вони варіюються від крупи до добавок. Не рідко готують кутю з рису, навіть з пшона. Проте класична кутя готується з пшениці, адже пшениця це символ нового життя.

Інгредієнти:

  • пшениця шліфована — 200 г.
  • мак -120 г.
  • цукор -1 столова ложка
  • соль — щіпка
  • натуральний мед — 3 столові ложки
  • родзинки -100 г.
  • волоські горіхи -100г.
  • сушені вишні або курага — 100 г.

рецепт куті

Рецепт приготування:

  • Пшеницю висипати в миску та залити холодною водою. Промити перетираючи руками, після чого зібрати ложкою все зайве з поверхні води. Крупу перекинути в друшляк, та промивати до того часу, допоки вода не буде прозорою. Бажано варити кашу в каструлі з товстим дном.
  • Висипаємо у каструлю крупу, додаємо 2 склянки води, варимо 30-40 хвилин. Коли закипить зробити маленький вогонь, накрити кришкою, помішуюте кожні 10 хвилин. Через 20 хвилин після початку варки всипте сіль.
  • Мак промити водою, видалити сміття. Пересипати у каструлю, налити 1,5 склянки води і варити приблизно 30 хвилин. Злити надлишкову воду через дрібне сито, почекати щоб охолонув. Змішати мак з цукром і розтерти в макітрі (блендером або в м’ясорубці), до появи білого «молочка».
  • Родзинки помийте, залийте гарячою водою на 7 хвилин, злийте воду та викладіть на серветку, щоб забрати вологу. Якщо у вас є сушені вишні без кісточок, залити на 5 хвилин окропом і викласти на серветку. Коли є в наявності є і курага і вишні, то беріть по 50 г..
  • Курагу порізати кубиками.
  • Подрібнити волоські горіхи і підсмажити на сковорідці до золотистого кольору.
  • Змішаємо усі інгредієнти разом: до охолодженої пшениці додайте мак, горіхи, родзинки, курагу та ретельно перемішайте.
  • Медову заливку слід готувати перед подавання куті до святкового столу. Розвести мед у мисці з теплою водою (не вище 40 градусів) з розрахунку 60 мл води на 1 столову ложку меду.
  • Залити кутю медовою заливкою, перемішати і подавати до столу.

Смачної куті!

Веселого Різдва!

, , , , переглядів: 2 076

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *