З якою “родзинкою” обідали першокласники, та хто відповідатиме за отруєння 18 дітей?

08.09.2017

З якою “родзинкою” обідали першокласники, та хто відповідатиме за отруєння 18 дітей?

Свій перший навчальний день, та перший обід у шкільній їдальні першокласники та їхні батьки запамятають на довго.

Це трапилося 4 вересня у Зарічненському НВК «ЗОШ І ст.–гімназія».

Цього самого дня дев’ятеро першокласників опинилися на лікарняних ліжках в інфекційному відділенні Зарічненської ЦРЛ. Протягом наступних днів кількість хворих дітей збільшилася

На нинішній день хворих дітей вісімнадцятеро: 14 дітей лікуються у медзакладі,  ще 4  – амбулаторно.
Меню школярів за 4 вересня: картопляним пюре з куркою; варене яйце; салат з помідорів; млинці та кавовий напій.

Для виявлення причини масового отруєння працівники санепідемстанції взяли на експертизу залишки страв. Аналізи зробили усім дітям, які того дня заходили у їдальню, перевірили також працівників харчоблоку, а також усі продукти на кухні.

До з’ясування всіх обставин та причин отруєння харчувати дітей у шкільній їдальні заборонено

Харчові продукти в навчальний заклад постачає київська фірма «Транслогістик центр». Варто зазначити, що ця фірма постачає продукти у всі школи району. Поки скарг з інших шкіл на самопочуття дітей не надходило.

Як каже директор  Зарічненської школи – гімназії Віталій Саган фірма привозить вже готові продукти. У школі лишень перевіряють сертифікати якості та супровідні документи.

Від початку підозра санепідеміологів впала на сальмонелу, яка ймовірно була у яйцях. Їхні підозри підтвердилися у лабораторних умовах. Від так, станом на 8 вересня стали відомі результати епідеміологічного розслідування харчової токсикоінфекції.

З цього приводу Рівненський обласний лабораторний центр повідомляє: встановлено, що причиною отруєння дітей Зарічненської НВК «ЗОШ І ст.–гімназія» стала сальмонела ентерітідіс. Обставини, що сприяли виникненню та поширенню спалаху – це вживання дітьми курячих яєць забруднених сальмонелою, недотримання термічної обробки при приготуванні страв та недотримання санітарних норм і правил на харчоблоці Зарічненської НВК «ЗОШ І ст.–гімназія».

Бактеріологічно обстежено 90 осіб, з них 18 хворих. На мікробіологічне дослідження відібрано 90 проб харчових продуктів, питної води та змивів з об’єктів довкілля.
Бактеріологічною лабораторією ДУ «Рівненський обласний центр МОЗ України» у хворих дітей виділено сальмонелу ентерітідіс та із варених яєць, які вживали діти також виділено сальмонелу.
Підприємство, яке забезпечує харчування Зарічненского навчально-виховного комплексу «ЗОШ І ступеня-гімназія» – ТОВ “ТРАНС ЛОГІСТИК ЦЕНТР” (Київська обл, Києво-Святошинський р-н, м. Вишневе). Яйця завезені із Тернопільської області (ПАТ «Птахофабрика Тернопільська»).

Поліція вже відкрила кримінальне провадження за ст. 137 ч.1 ККУ (Невиконання або неналежне виконання професійних чи службових обов’язків щодо охорони життя та здоров’я неповнолітніх внаслідок недбалого або несумлінного до них ставлення, якщо це спричинило істотну шкоду здоров’ю потерпілого).

Джерело: tomat.rv.ua

, , переглядів: 494

Останні новини від OGO.ua


Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *