Так повелося, що гарбуз має неоднозначну репутацію в свідомості людей. Взяти, наприклад, давню традицію нагороджувати небажаних женихів гарбузом або, скажімо, закордонне свято Хеловін, головним символом якого є також гарбуз.
До того ж, гарбуз містить унікальний набір вітамінів і мікроелементів, здатних вилікувати різні, іноді навіть небезпечні хвороби, найбезпечнішим способом. М’якоть гарбуза містить велику кількість пектинів – рослинних волокон, що діють у кишечнику по типу активованого вугілля та інших сорбентів.
Відповідно, він здатен зв’язувати і виводити з організму холестерин, різну отруту і солі важких металів. Крім того, запобігає розвитку колітів і закрепів, діє і як сечогінний засіб.
До речі, гарбузові страви здавна визнані одними з найбажаніших при серцевих набряках.
За вмістом вітаміну А гарбуз перевищує моркву. А вітамін цей досить важливий для зору – особливо в сучасних умовах, коли очі сильно втомлюються при постійній роботі за комп’ютером.
А також у 100 грамах насіння міститься добова доза заліза.
Сезон гарбузів у розпалі, тож смачного Вам і будьте здорові!